Koktajle z ginem na święta

gru 15, 2021

Przyjęło się, że gin, zwłaszcza w najprostszej wersji, czyli z tonikiem, to drink idealny na upalne dni. Jest grudzień, noce są dłuższe, dni krótsze, a wszystko – chłodne i ospałe. Czy to znaczy, że mamy sezonowo uśpić swój apetyt na gin? Przeciwnie! Przygotujmy koktajle z ginem na święta i zimę.

Oto trzy inspiracje na rozgrzewające wersje ginu: nastrojowe, świąteczne oraz idealne na zimę. Zasada jest prosta: podkręcamy, wzbogacamy, miksujemy gin z tym, co najbardziej grudniowe: gałką muszkatołową, pomarańczą, goździkiem, imbirem czy nawet gorącą herbatą.

Świąteczny koktajl z ginem i porto

Zimowe, finezyjne połączenie wzmacnianego wina porto z ginem. W koktajlach najlepiej sprawdzi się świeże w smaku, lekkie, białe porto, które zazwyczaj spełnia się w roli aperitifu, a ostatnio jest ochoczo serwowane po prostu z tonikiem (tzw. portonic). Wybór porto znajdziecie choćby tu i tu.

  • 45 ml ginu
  • 15 ml białego porto
  • 10 ml soku z cytryny
  • 5 ml simple syrup
  • Skórka z cytryny

Wszystkie składniki umieść w shakerze z lodem. Wstrząśnij porządnie, przelej do szklanki (np. do martini), podawaj ze skórką z cytryny.

Herbata z ginem i imbirem

Fenomen herbaty z rozgrzewającą wkładką jest powszechnie znany. Można ją wynieść na poziom bliższy fanom ginu, dlatego zdecydowanie polecamy przepis zaciągnięty z Craft Gin Club, zwłaszcza jeśli nadejdą wielkie mrozy:

  • 150 ml świeżo parzonej, lekkiej herbaty
  • 20 ml syropu imbirowego (można go zrobić samodzielnie) lub piernikowego
  • 20 ml soku z limonki
  • 40 ml ginu (najlepiej klasycznego, z silną nutą jałowcową)
  • Laska cynamonu jako garnish

Herbatę wymieszaj z syropem imbirowym, dodaj sok z limonki i gin. Wymieszaj delikatnie i podawaj od razu.

Zimowy G&T, zimowe negroni… zimowe giny rzemieślnicze

Niemal każdy koktajl można podrasować w taki sposób, by miał w sobie więcej rozgrzewającego aromatu i smaku, dlatego Klasyczny G&T warto przygotować na bazie zimowych ginów.

W szczególności polecamy zimowe edycje polskich ginów rzemieślniczych, np. Mikrogorzelnia lub Jonston, w których dominują typowo rozgrzewające botaniki (cynamon, anyż, pomarańcza, goździk). Klasyczne, świeże dodatki (limonka, ogórek) warto zastąpić suszonym jabłkiem, cynamonem, imbirem. Innym rozwiązaniem są giny aromatyzowane, czyli te z mocniejszym akcentem pomarańczowym lub przyprawowym, np. Herbarius Warming Orange czy aromatycznego, słodkawego Whitley Neill Lemongrass & Ginger Gin.

Zimowa wersja Negroni według Mikrogorzelni:

  • 30 ml ginu zimowego
  • 30 ml Campari
  • 30 ml czerwonego wermutu (np. Padró)

Składniki wymieszaj w lodem, następnie przelej do szklanki typu short ze świeżą porcją lodu. Podawaj z dodatkiem skórki z pomarańczy (np. z goździkiem) lub z cynamonem. A na bogato: z jednym i drugim.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz również

Jak i po co degustować gin?

Jak i po co degustować gin?

Bukiet ginu przeważnie jest intensywny, bardzo złożony i niezwykle zintegrowany – jak bukiety perfum. To utrudnia rozpoznanie i nazwanie poszczególnych składowych, a dopełnego rozpracowania niektórych kompozycji trzeba by chyba wezwać bohateraSüskindowego Pachnidła,...

czytaj dalej
Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą lub muszą zmniejszyć ilość spożywanego alkoholu, nie tracąc przy tym frajdy, jaką daje smak ginu

czytaj dalej

Wybrane dla Ciebie

Jak i po co degustować gin?

Jak i po co degustować gin?

Bukiet ginu przeważnie jest intensywny, bardzo złożony i niezwykle zintegrowany – jak bukiety perfum. To utrudnia rozpoznanie i nazwanie poszczególnych składowych, a dopełnego rozpracowania niektórych kompozycji trzeba by chyba wezwać bohateraSüskindowego Pachnidła,...

czytaj dalej
Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą lub muszą zmniejszyć ilość spożywanego alkoholu, nie tracąc przy tym frajdy, jaką daje smak ginu

czytaj dalej