negroni

Negroni

maj 10, 2021

Negroni to najważniejszy (obok ginu z tonikiem i Martini) koktajl na bazie ginu. I najważniejszy wkład Italii w kulturę koktajlową.

Historia Negroni

Dżdżystą jesienią 1919 roku hrabia Camillo Negroni wszedł do baru Casoni we Florencji i poprosił o coś mocniejszego niż zwykle. Drink okazał się tak wyśmienity, że nazwano go na cześć hrabiego i praktycznie wyparł swego poprzednika – Americano.

Historia zna wiele przypadków improwizowanych koktajli, które od razu przechodzą do annałów. James Bond w przebłysku geniuszu komponuje Vesper. Salvatore Calabrese wstaje na kacu i wymyśla Breakfast Martini, i tak dalej. W przypadku hrabiego Camilla anegdota jest ponoć apokryfem, bo ktoś taki w ogóle nie istniał (wedle świadectwa prawdziwych Negronich), a podobne koktajle na bazie ginu, wermutu i gorzkiego aperitivo wywodzić miałyby się z Afryki albo Hiszpanii.

Brzmi to jednak o wiele mniej romantycznie, a poza tym dwie trzecie Negroni to napoje arcywłoskie w swoim charakterze. Już bowiem w XIX wieku mieszano dwa nowe wówczas i szalenie modne napoje: słodkawo-ziołowy czerwony wermut oraz gorzko-słodki aperitif na bazie kory, którego najbardziej znaną odsłoną stało się Campari. Drink ten, konsumowany głównie po południu, przy kawiarnianym stoliku, nazwano Milano–Torino, od miejsca pochodzenia obu alkoholi (Mediolanu dla Campari i Turynu dla wermutu). Mi–To podawano niekiedy w postaci long drinka z dodatkiem wody sodowej. A onieważ lubili go zwłaszcza amerykańscy turyści, nazwany został Americano. I to właśnie Americano pił zazwyczaj u Casoniego hrabia Negroni, ale któregoś dnia zapragnął czegoś charakterniejszego, a barman zastąpił wodę sodową ginem. I tak powstało Negroni

Zasady

Ta klasyczna kombinacja smaków: gorzkiego, słodkiego, ziołowego, wytrawnego nazywana jest niekiedy królem drinków. Doczekała się też miliona wariacji – gin zastępuje się innymi alkoholami (jeśli to burbon – mamy klasyczny Boulevardier) albo dodaje nowe nuty smakowe, jak rabarbar czy fiołek, drink wydłuża się winem musującym albo sokiem pomarańczowym. A na końcu i tak wszyscy wracają do klasycznego Negroni…

Proporcje

W klasycznym przepisie używa się równych porcji ginu, wermutu i Campari, co sprawia, że dominuje ten ostatni, jako najbardziej wyrazisty (goryczka!). Można więc tymi proporcjami manipulować – popularne są wersje 3:2:1, 4:1:1 i wiele innych. Każdy amator Negroni ma swoją ulubioną formułę.

Przepis

35 ml ginu – można eksperymentować z różnymi rodzajami ginu, np. klasycznym London Dry takim jak Castelgy albo mocniejszy Tanqueray No. Ten. Albo sięgnąć po mocniej aromatyczne marki, najlepiej oparte na nutach cytrusowych, jak Puerto de Indias Black. Dobrze sprawdzi się gin lekko słodkawy w smaku, natomiast raczej raczej zginą niuanse ginów bardzo czystych, kwiatowych
35 ml czerwonego wermutu takiego jak Martini Rosso, Carpano Antica Formula, Lillet Rouge
35 ml Campari
lub innego włoskiego aperitifu typu bitter
lód – niezbędny składnik Negroni, bo kombinację trzech mocnych alkoholi trzeba rozwodnić. Trzy kostki są lepsze niż jedna ?

Nalej alkohole do szklanki z grubym dnem typu tumbler. Dodaj lód y wymieszaj. Przybierz cząstką pomarańczy.
Uwaga: temperatura alkoholi jest kluczowa dla osiągnięcia doskonałego Negroni. Najlepszą teksturę koktajlu osiąga się, gdy butelka wermutu i Campari trzymana jest w lodówce, a ginu – w zamrażarce.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. 10 nieśmiertelnych koktajli z ginem - Ever Gin - […] Negronigin / Campari / czerwony wermut / skórka z […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz również

Jak i po co degustować gin?

Jak i po co degustować gin?

Bukiet ginu przeważnie jest intensywny, bardzo złożony i niezwykle zintegrowany – jak bukiety perfum. To utrudnia rozpoznanie i nazwanie poszczególnych składowych, a dopełnego rozpracowania niektórych kompozycji trzeba by chyba wezwać bohateraSüskindowego Pachnidła,...

czytaj dalej
Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą lub muszą zmniejszyć ilość spożywanego alkoholu, nie tracąc przy tym frajdy, jaką daje smak ginu

czytaj dalej

Wybrane dla Ciebie

Jak i po co degustować gin?

Jak i po co degustować gin?

Bukiet ginu przeważnie jest intensywny, bardzo złożony i niezwykle zintegrowany – jak bukiety perfum. To utrudnia rozpoznanie i nazwanie poszczególnych składowych, a dopełnego rozpracowania niektórych kompozycji trzeba by chyba wezwać bohateraSüskindowego Pachnidła,...

czytaj dalej
Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą lub muszą zmniejszyć ilość spożywanego alkoholu, nie tracąc przy tym frajdy, jaką daje smak ginu

czytaj dalej