Jak powstaje gin

cze 2, 2021

Najprościej mówiąc: przez połączenie alkoholu bazowego z dodatkami aromatycznymi, fachowo zwanymi botanicals.

Alkohol bazowy to rektyfikowany spirytus o mocy co najmniej 96% i bardzo niskim poziomie zanieczyszczeń (np. metanolu, aldehydów, kwasów, estrów) – dokładnie taki, z jakiego robi się czystą wódkę. Dzięki swojej neutralności smakowo-zapachowej „nie wtrąca się” do kompozycji, jednocześnie dając jej strukturę i moc. Oczywiście, charakter alkoholu jest subtelnie wyczuwalny. Dlatego też producenci eksperymentują z różnymi surowcami. Najtańsze, supermarketowe trunki powstają na spirytusie z melasy, te klasy premium i super premium – na zbożowym (głównie pszenicznym, rzadziej jęczmiennym). Nie brak również doświadczeń z innymi spirytusami – np. z winogron, ziemniaków, jabłek, a nawet krowiego mleka (irlandzki Bertha’s Revenge).

Wśród dodatków aromatycznych, czyli botanicals koniecznie musi znaleźć się jałowiec pospolity (Juniperus communis L.) – jego zapach ma być w bukiecie dominujący. Poza tym tradycyjnymi dodatkami są np. ziarna kolendry, suszone skórki cytryn i pomarańczy, korzeń irysa czy korzeń dzięgla. Oprócz lub zamiast tych klasycznych dodatków, twórcy nowoczesnych ginów dodają do nich dosłownie wszystko – inwencję ogranicza tylko wyobraźnia. Dość powiedzieć, że w ginie Butcher’s belgijskiej firmy Spirits by Design znalazła się nawet… surowa sezonowana wołowina!

Sposób, w jaki aromaty przenikną do gotowego trunku zależy od przyjętego przez producenta stylu. Botanicals są albo macerowane w alkoholu bazowym, albo razem z nim destylowane; baza może też być tylko wzbogacona o gotowe wyciągi/olejki z jałowca i ziół. Czasem stosuje się technikę mieszaną – np. nasz Lubuski jest destylowany i dodatkowo wzbogacamy olejkiem jałowcowym. Generalnie giny macerowane mają intensywniejszy aromat niż destylowane, ale brak im głębi, złożoności i wyrafinowania tych drugich.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. Co to jest Old Tom? - Ever Gin - […] Tom to gin destylowany, przy czym do alembiku podczas redestylacji oprócz alkoholu bazowego, wody i dodatków aromatycznych (botanicals) trafia…
  2. Angielscy mistrzowie ginu - Ever Gin - […] całkiem nowego ginu. Nie trzeba już było przeładowywać go ciężkimi aromatycznymi dodatkami, by zakryć niedoskonałości alkoholu bazowego. Trunek stał…
  3. Co to jest redestylacja? - Ever Gin - […] Botaniki mogą być wcześniej macerowane w alkoholu i destylowane razem z nim lub w ogóle niemacerowane. Uważa się, że…
  4. Gin nowoczesny - co to znaczy i które są najlepsze? - Ever Gin - […] gin zalicza się kompozycje, w których jałowiec gra drugoplanową rolę, a także wszelkie giny oparte na alkoholu innym niż…

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz również

Jak i po co degustować gin?

Jak i po co degustować gin?

Bukiet ginu przeważnie jest intensywny, bardzo złożony i niezwykle zintegrowany – jak bukiety perfum. To utrudnia rozpoznanie i nazwanie poszczególnych składowych, a dopełnego rozpracowania niektórych kompozycji trzeba by chyba wezwać bohateraSüskindowego Pachnidła,...

czytaj dalej
Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą lub muszą zmniejszyć ilość spożywanego alkoholu, nie tracąc przy tym frajdy, jaką daje smak ginu

czytaj dalej

Wybrane dla Ciebie

Jak i po co degustować gin?

Jak i po co degustować gin?

Bukiet ginu przeważnie jest intensywny, bardzo złożony i niezwykle zintegrowany – jak bukiety perfum. To utrudnia rozpoznanie i nazwanie poszczególnych składowych, a dopełnego rozpracowania niektórych kompozycji trzeba by chyba wezwać bohateraSüskindowego Pachnidła,...

czytaj dalej
Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą lub muszą zmniejszyć ilość spożywanego alkoholu, nie tracąc przy tym frajdy, jaką daje smak ginu

czytaj dalej