Gin z tonikiem

sty 27, 2021

Najbardziej klasyczny i najprostszy drink na bazie ginu. Bez „G&T” nie byłoby Imperium Brytyjskiego (drink wymyślono, by żołnierzy skłonić do konsumowania codziennej dawki chininy, chroniącej przed powszechną w tropikach malarią) ani współczesnej kultury barowej w takich krajach jak Hiszpania czy Australia.

Gin, tonik, lód i plasterek cytryny. Nic więcej. Gin z tonikiem nie wymaga żadnego specjalnego sprzętu ani wyszukanych składników, każdy może go zrobić samemu w minutę. Kostki lodu wrzuć do wysokiej szklanki (highball), wlej porcję ginu, dopełnij tonikiem i dodaj ulubione przybranie.

Brzmi banalnie? Jasne, ale diabeł tkwi w szczegółach. Wypiliśmy milion wersji tego drinka, oto kilka porad, by raczyć się idealnym G&T:

Proporcje: klasycznie od jednej porcji ginu i jednej toniku do 1:3, a nawet 1:4. Eksperymentuj w zależności od pożądanej mocy napoju (standardowa szklanka 200 ml w proporcji 1:3 zawiera 10% alkoholu, czyli mniej niż białe wino), ale też użytego ginu – te intensywne, o wysokiej zawartości alkoholu (np. Tanqueray No. 10) dobrze zniosą wyższą proporcję toniku, te delikatniejsze, kwiatowe (np. The Botanist), preferują 1:2. Jeśli chcesz mocno czuć smak ginu, wybierz 1:1.

Tonik: szukaj prawdziwego, z dodatkiem chininy (nadającej charakterystycznego gorzkiego posmaku, tak dobrze łączącego się z ginem). Niech będzie mocno gazowany (z małej buteleczki „na raz” albo dużej, ale świeżo otwartej). I zimny – drink będzie wymagał mniej lodu i dłużej utrzyma temperaturę, a dobry gin z tonikiem to zimny gin z tonikiem.

Przybrania: klasyką jest plasterek limonki lub cytryny; niekiedy cząstki cytrusów lekko się wyciska. Popularne są też ziarna jałowca, wzmacniające jałowcową nutę ginu, plaster ogórka albo różnorakie zioła. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia – do tropikalnego G&T „na bogato” można dodać ananasa czy marakui, swojską wiosenną nutę nada świeżo zerwany pęd sosny albo… młoda pokrzywa.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. Przy barze #2 - Ever Gin - […] jest poważna: sami Brytyjczycy wypijają rocznie 83 miliony butelek ginu (to ponad 2 miliardy ginów z tonikiem). Więcej o…
  2. Garnish Island - Ever Gin - […] iglaki, rozmaryn łączą się tu mistrzowsko. Dlatego też lubimy Garnish Island Gin w klasycznym ginie z tonikiem z zielonymi…
  3. Hortus Artisan Gin - Ever Gin - […] jabłko, rabarbar i imbir). Gin liquers powstały z myślą raczej o szprycerach niż klasycznych drinkach z tonikiem. Do Polski…
  4. Przy barze #3 - Ever Gin - […] planuje otworzyć bar wyłącznie z drinkami bezalkoholowymi. Procentowy wyjątek ma stanowić klasyczny G&T, ale będzie prawdopodobnie ściśle […]
  5. Jak i po co degustować gin? - Ever Gin - […] w koktajlach. Warto też zawsze przetestować nowytrunek w kilku klasycznych drinkach, takich jak G&T, Martini czy Negroni, żeby zobaczyć,…
  6. Jonston Polish Dry Gin - Ever Gin - […] po prostu do G&T, szczególnie dla tych, którzy wolą styl nowoczesny i nie przepadają nadto za smakiem jałowca, […]
  7. 5 dobrych niedrogich ginów z supermarketów - Ever Gin - […] i zdecydowany charakter. Nada się świetnie do koktajli z równie wyrazistymi dodatkami, jak G&T. Niestraszny mu też cukier, stąd…
  8. Negroni - Ever Gin - […] to najważniejszy (obok ginu z tonikiem i Martini) koktajl na bazie ginu. I najważniejszy wkład Italii w kulturę […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz również

Jak i po co degustować gin?

Jak i po co degustować gin?

Bukiet ginu przeważnie jest intensywny, bardzo złożony i niezwykle zintegrowany – jak bukiety perfum. To utrudnia rozpoznanie i nazwanie poszczególnych składowych, a dopełnego rozpracowania niektórych kompozycji trzeba by chyba wezwać bohateraSüskindowego Pachnidła,...

czytaj dalej
Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą lub muszą zmniejszyć ilość spożywanego alkoholu, nie tracąc przy tym frajdy, jaką daje smak ginu

czytaj dalej

Wybrane dla Ciebie

Jak i po co degustować gin?

Jak i po co degustować gin?

Bukiet ginu przeważnie jest intensywny, bardzo złożony i niezwykle zintegrowany – jak bukiety perfum. To utrudnia rozpoznanie i nazwanie poszczególnych składowych, a dopełnego rozpracowania niektórych kompozycji trzeba by chyba wezwać bohateraSüskindowego Pachnidła,...

czytaj dalej
Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance

Portobello Road Temperance to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą lub muszą zmniejszyć ilość spożywanego alkoholu, nie tracąc przy tym frajdy, jaką daje smak ginu

czytaj dalej